Přemýšlela jsem, co v mé kuchyni je nejoblíbenější potravina, produkt ap., který nejvíce používám a kupuji. Po zamyšlení a nahlédnutí do mé „špajsky“ jsem přišla na to, že se jedná o pšeničné klíčky. A není to asi náhoda, když se zamyslím nad zdravotními přínosy pro zdraví, dále co pšeničné klíčky obsahují, ale i jeho využití v kuchyni.
Pšeničný klíček je malý a ne nadarmo se říká, co je malé, to je i dobré. Pšeničný klíček je kromě složitých sacharidů napěchován bílkovinami a dobrými tuky, které stabilizují hladinu cukru v krvi a zahánějí hlad. Je plný vitaminů a minerálů, včetně zinku, selenu a hořčíku, které pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi.
Pšeničný klíček a jeho hodnoty pro zdraví
Hořčík je všeobecně bojovník proti cukrovce, což dokazuje i fakt, že harvardští vědci monitorovali příjem hořčíku u více než 127 tisíc mužů a žen, kteří cukrovkou nikdy netrpěli. Po 18 letech u žen a 12 letech u mužů zjistili, že lidé jejichž strava obsahovala nejvíce hořčíku, měli o 34 % nižší pravděpodobnost onemocnění cukrovkou 2. typu v porovnání s těmi, kteří jedli hořčíku méně.
Pšeničné klíčky a jejich zdravotní přínosy pro naše zdraví
Perlou pšeničných klíčků je vitamin E – mocný antioxidant, který brání poškození buněk volnými radikály „bludnými“ molekulami, které jsou podezřelé ze spoluúčasti na vzniku chronických stavů jako např. onemocnění srdce, šedý zákal a Alzheimova nemoc. Nejen hořčík, ale i strava bohatá na vit. E pomáhá proti cukrovce. Dobré tuky v pšeničných klíčcích spolu s rostlinnými steroly, které snižují cholesterol, také pomáhaly snižovat hladinu škodlivého cholesterolu (LDL). V jedné studii inzulínové rezistence a aterosklerózy měřili vědci z Jihokarolínské univerzity po dobu 5 let hladinu vitaminu E v krvi u téměř 900 lidí, kteří neměli cukrovku. Zjistili, že mezi těmi, kteří neužívali vitamin E jako doplněk výživy, měli ti s nejvyšším množství vitaminu E v krvi o 88 % nižší pravděpodobnost onemocnění cukrovkou 2. typu v porovnání s těmi, kdo měli hodnoty nejnižší.
Co nám přinese jedna porce pšeničných klíčků? 1 porce = 2 lžíce výživné pochutiny obsahuje přibližně 220 Kj, 5 g bílkovin, 3 g vlákniny, více než 20% doporučené denní dávky (DDD) vitaminu E, vitamin B1 (thiaminu) a zinku a také více než 15% DDD vitaminu B9 (kyseliny listové) a železa.
Rada z kuchyně
Začněte pšeničné klíčky používat do müsli, ovesné kaše, pečiva i drobenek. A rada na závěr: jakmile balíček klíčků otevřete, uložte ho do lednice, abyste předešli žluknutí.
Nejčastější použití je přidat do nízkotučného bílého jogurtu lesní plody, pšeničné klíčky a opražené nasekané oříšky. Nejčastěji přidávám tyto klíčky do koktejlů z ovoce a jogurtu či tvarohu. Můžete je přidat také do těsta na lívance, pizzu, palačinky, sladké i slané koláče. Pokud obalujete kuře nebo rybu, smíchejte strouhanku z celozrnného chleba se směsí z pšeničných klíčků, nastrouhaného parmazánu a petrželky. Jelikož miluji ovesné kaše, tak z klíčků tuto kaši vařím, ale můžete ji posypat na povrch kaše. Na povrch můžete posypat – ozdobit i vařenou zeleninu v páře anebo zelené saláty, aby křupaly a chutnaly po oříšcích ap. Využití je spoustu.
Příště vám přiložím nějaký recept s těmito pšeničnými klíčky………Pokud se vám článek líbil, dejte „Like“ a přidejte si tyto klíčky do vašich receptů, které můžete i zaslat, ráda je tady připíšu na webové stránky.
Dobrý večer, děkuji za vaše zkušenosti. Více klíčků do českých kuchyní!
Pokud by někdo potřeboval podrobnější návod, jak na to, našla jsem tady https://www.pestryjidelnicek.cz/kliceni-semen-a-microgreens/