Na víkend jsem si dala do hlavy udělat cheesecake. Povedlo se a cheesecake byl na světe. Podívejme se ale, co tomu předcházelo? Narazila jsem na novinku od firmy Emco. Novinka se jmenuje Digestive ovesné. Jedná se o jemné a křehké sušenky s vysokým obsahem vlákniny (výrobce uvádí o 30% více vlákniny) vyrobené z celozrnné mouky, bez přidaných barviv a konzervantů. Novinek a vychytávek pro pečení najdete určitě mnoho, ale ten den jsem narazila zrovna na tyto sušenky.
V obchodě jsem je vybrala ze dvou důvodů. Za prvé to byla pro mě novinka, která svým obalem stála za vyzkoušení a za druhé jsem plánovala vytvořit nějaký lahodný cheesecake. Cheesecake patří totiž mezi nejoblíbenější dorty nejen ve světě, ale zdomácněl již i u nás. Vůbec se tomu nedivím, jelikož jeho příprava je velmi jednoduchá a receptů pro cheesecake je neskutečně mnoho. Tento dezert se dá navíc obměňovat podle sezóny, vlastních chutí a použitých surovin.
Historie cheesecake
Lahodný cheesecake dort nebo dezert, jak chcete je opravdu milovaný po celém světě. Mnozí lidé přiřazují jeho vznik a původ v Americe, ale ve skutečnosti tomu tak asi nebude. Vznik cheesecaku sahá totiž mnohem hlouběji do historie, přesněji do státu Řecka na řecký ostrov Samos, kde byl první „cheesecake vyroben“. Ptáte se proč právě tam? Právě tam byly objeveny formy pro tento lahodný dort a tyto nálezy se datují k roku 2000 let před naším letopočtem. Řekové tento úžasný cheesecake dort využívali za výborný zdroj energie, najdeme také záznamy o tom, že se používal a byl podáván sportovcům během prvních olympijských her v roce 776 před našim letopočtem. Dodnes se podává na řeckých svatbách a zdobí stoly mnoha domácností. Na druhou stranu první záznamy a sepsání tohoto úžasného cheesecaku se připisují spisovateli Athenaeusovi, který tento recept sepsal v roce 230 n.l.
Rozšíření cheesecake do Evropy
Jakmile Římané dobyli Řecko, tento recept, který získali si postupně upravovali do své podoby a dle vlastní fantazie. Podávali jej jako cheesecake horký a používali jeho sýrovou část jako různé náplně do pečiva. Postupně se recept na cheesecake přenášel do Velké Británie a východní Evropy. A přišel rok 1545, kdy vznikla první vytištěná kuchařka, v níž se tento dort oficiálně objevil a byl popsán.
Cheesecake na kontinentu Ameriky?
A kdy se začal cheesecake podobat tomu dnešnímu pocházejícímu se z Ameriky, jak si mnozí myslí, že se tam zrodil? Jednoduché: dostáváme se k migraci obyvatel, tentokráte Evropané stěhující se do Ameriky, přinesli tento úžasný recept za velkou louži.
A jak známe Američany, vždy udělají ve všem posun a ten udělali i s tímto lahodným dortem pod jménem „cheesecake“. Prvně velký posun se zaznamenal New Yorský farmář tím, že náhodně objevil proces, kterým vytvořil krémový sýr, farmář byl velmi ctižádostivý a zvědavý až došel k tomu, že sýr zabalil do fólie a distribuoval jej pod názvem Philadelphia a později pod obchodní značkou „Philadelphia Crem Cheese“ , který dnes můžete také vidět v obchodech na pultech.
Trošku to zkrátím. Postupem času si Američané tento sýr zamilovali, pak začala pohádka o jedné šikovné kuchařince a jak to chodí, objevil se muž, kterému její upečený dort ze sýru Philadephia chutnal natolik, že začal experimentovat s tímto sýrem a vymýšlel různé chutě, varianty cheesecaku až se stalo to, že přišel s tím, jak je cheesecake dort populární a známý dnes.
cheesecake recepty
Existují různé druhy receptů pro cheesecake. Tento dezert je tvořen ze dvou vrstev:
- krusta (korpus) – spodní část dezertu neboli základ, který je vyroben z rozdrcených sušenek, může být pečený nebo nepečený
- sýrová vrstva- vytvořena ze sýru a dalších surovin, z kterých recept chcete udělat
Když se podíváte na internet, tak zjistíte, že těch receptů pro cheesecake je opravdu hodně. Najdete například cheesecake malinový, čokoládový, cheesecake s váječným koňakem aj. záleží na tom, jaké je zrovna období, na co zrovna máte chuť, co zrovna máte v lednici, anebo z čeho jste zvyklí tento dezert dělat, z čeho se vám prostě osvědčil a nechcete to měnit, neboť na postup jste prostě zvyklí.
Osobně jsem experimentovala a připravila již několik těchto dortů. Myslím si, že všechny byly osvěžující a doma se dlouho neohřály. Nicméně jeden z nich považuji za dietnější, je připravený ze šmakounu a tofu. Vyzkoušejte. Pojďme se teda podívat na jeden z mých receptů cheesecake vanilkovo-tvarohový.
Cheesecake vanilkovo-tvarohový
Suroviny:
krust (korpus – základ):
- 2 balíčky „digestive ovesné“ sušenky
- 1-2 polévkové lžíce másla
Náplň:
- tvaroh polotučný 250 g (vanička, kostka)
- 500 ml šlehačka
- želatina
- 1 PL vanilkový puding z „Nahrinu“ (jakýkoli)
- 2 lžíce cukr moučka
- trošku citrónové šťávy
Postup:
- V malé míse smíchejte rozdrcené sušenky, máslo (rozpuštěné). Vtlačte tuto směs na dno dortové formy a dejte do lednice.
- V druhé míse smíchejte tvaroh, cukr, trošku citrónové šťávy a vanilkový puding.
- Ve šlehači umíchejte šlehačku a do ní přidejte připravenou želatinu dle návodu, opatrně vmíchejte směs tvarohu (bod 2) a promíchejte vše ve šlehači nebo jen ručně.
- Hotovou směs přeneste na krustu, uhlaďte povrch a vložte do lednice ztuhnout.
- Druhý den krájejte kousky dortu, který můžete nechat jen tak (viz. foto) nebo ozdobit ovocem, já použila nektarinku, také můžete tento cheesecake i přelít ovocným dipem z malin nebo co máte doma v lednici či mrazničce.
[…] Tento cheesecake z tofu můžete obměňovat dle vlastní fantazie a chuti. Ozdobit ovocem pod galaretku anebo na dort. Způsobů obměny je spoustu, nicméně mohu zaručit, že tento dort opravdu osvěží, je chutný a velice nízkokalorický. Vhodný pro období diet, když vás chytne mlsná anebo pro diabetiky. Nevhodný pro bezlepkáře, neboť obsahuje ovesné vločky! Pokud chcete vyzkoušet jiný druh cheesecaku, vyzkoušejte tento vanilkovo-tvarohový cheesecake. […]
[…] Tento byl můj první cheesecake, který jsem vytvořila. Máte-li chuť na jiný druh, podívejte se zde. […]