Začněte se chovat jako naše babičky! Vařte z odpadů!

Napadla vás někdy otázka: Jak ušetřit při nakupování potravin? Jak v kuchyni zpracovat vše, jak to dělávaly naše babičky? Pokud ano, přečtěte si nový článek o tom, jak využívat anebo raději vrátit se ke kořenům našich babiček.

Jen si dejte sami sobě ruku na srdce a představte si sebe v kuchyni, určitě házíte do koše bramborové slupky, odřezky zeleniny a ovoce nebo kosti z masa? Pokud se zamyslíte ještě více a to do doby našich babiček, tak si možná vzpomenete, jak Vám říkávaly: Holčičko, okrajuj ty brambory tenoučce, podívej, kolik toho vyhazuješ? nebo si vybavujete jinou situaci resp. rodinnou událost například domácí zabíjačku, při které se opravdu zpracovalo a zužitkovalo vše včetně vnitřností a kostí, z kterých se udělal výborný vývar. V dnešní době bychom se k moudrům našich předků měli vracet a vzpomínat. Naše babičky vařily v podstatě bez odpadu.

Taste – waste jako nový trend proti plýtvání s potravinami

A dnes se stává vaření z potravinových odpadků opět velkým hitem. Jen v České republice vzniklo několik restaurací, kteří sdílí tuto myšlenku a šíří ji dál formou různých festivalů a akcí v jejich restauracích. Tento trend vznikl ve Francii pod názvem taste – waste, doslova „ochutnej odpad“. Tato myšlenka není špatná, tak proč ne, vždyť jen v běžné domácnosti se vyhodí až 50% potravin a až třetina světové produkce potravin se vyhodí a zkazí. Ročně podle údajů OSN na světě se vyhodí 1,6 miliardy tun jídla. Tyto čísla jsou doslova alarmující a každý z nás by se měl nad těmito hodnotami zamyslet.

5 kroků, jak se chovat v kuchyni úsporně 

Já osobně již mnoho věcí praktikuji, ale je pravda, že doma máme stále co zlepšovat. Určitě bych doporučovala alespoň následující kroky pro každého, kdo tak zatím nečiní:

  1. nevyhazujte zvadlé ovoce a zeleninu – dá se zpracovat v odšťavňovači či tepelně
  2. snažte se zpracovávat to, co vám zbude v lednici či spíži – často to vede k novým kreativním receptům
  3. važte si pitné vody a nevylévejte ji – můžete touto vodou zalévat rostlinky doma či na zahradě (např. uvařenou vodou ze špaget či nudlí)
  4. nenakupujte více než jste schopni zkonzumovat a sníst- dejte přednost čerstvosti a kvalitě před kvantitou
  5. osobní tip – pokud vás  stále štve, že vám v lednici zůstává něco, co jíte stále dokola, neboť partner vám zrovna snědl, co jste si koupili sami pro sebe, tak má rada je prostá, prostě mu chystejte jídlo vy a nepusťte ho k tomu, aby si vybíral co mu jen chutná! Neboť pak dojde k nechtěnému plýtvání jídla a nakonec se něco vyhodí, proto že to najdete zrovna v lednici a nevěděli jste o tom, že to nedojedl, když si to vzal.

Existuje i celá řada receptů, jak se zbylými potravinami naložit. U nás doma se často odšťavňuje ovoce a zbude-li vám po odšťavňování ovocná dužina, můžete si  například upéct koláč anebo to přidat do jogurtu anebo ze slupek od brambor můžete pro změnu upéct domácí chipsy, které okořeníte různým kořením. Možností je spousta, možná si pro inspiraci můžete zajít i do restaurací, které již dnes vaří z odpadků a chovají se tím velmi úsporně. 

Učme mladou generaci správně hospodařit a přemýšlet o jídle

Toto myšlení, které vede k neplýtvání potravin má i jiné pozitivní vlivy. Učíme své děti správně a s rozvahou přemýšlet o jídle a nakupování, vysvětlíme jim, že ve slupkách se shromažďuje nejvíce cenných vitaminů a jiných cenných látek, také minimalizujeme domácí odpad a v neposlední řadě je to bonus pro každého z nás, že máme dobrý pocit z toho, že se chováme opravdu ohleduplně k přírodě.

Proto ode dneška zbytky schovejte zpátky do ledničky či mrazničky, můžou se hodit. A stále se ptáte k čemu? No přece k jídlu!!! 

A pro ty z vás, co se již nyní chováte stejně jako naše babičky a u všeho přemýšlíte a jste kreativní v kuchyni, podělte se s námi o pár tipů a receptů z vaší kuchyně. Ráda je vyzkouším a myslím, že nás bude více. Na úplný závěr vám dávám pár tipů restaurací, které koketují s myšlenou taste-waste a využívají se ve svých kulinářských specialitách, zároveň šetří a chovají se ekonomicky a v neposlední řadě myslí i na životní prostředí. Zde uvádím 4 odkazy na restaurace, kde vaří netradičně dle nových trendů taste-waste! Vyzkoušejte a dejte mi zpětnou vazbu, zda vám chutnalo.

Restaurace Mlýnec

skvělou restauraci

Restaurace Bellevue

Miura Hotel – restaurace Čeladná

 

print

Napsat komentář