Obměna řepového koláče se zrodila v mrkvový koláč. Připravte si během několika minut tento koláč ke kávě.
Mrkvový koláč
Suroviny:
- 2 hrnky špaldové mouky
- 2 hrnky mrkve (hrubé struhadlo)
- 1/4 hrnku javorového sirupu (menší 1/4)
- 1/2 hrnku mléka (můžete přidat do těsta dle tuhosti, těsto je spíše tuhé)
- 1/4 hrnku oleje
- 1 vajíčko
- kapka citrónového oleje z „Justu“
- 2 žičky chia semínek
- špetka slunečnicových semínek
- skořice
- perníkové koření
- soda bikarbona (špetku kypřícího prášku)
Postup:
- Oloupeme a nastrouháme mrkev do misky
- do další mísy vložíme ostatní suroviny: mouku, agáve sirup, vajíčko, perníkové koření, skořici, citrónový olej (šťávu z citrónu), mléko, olej atd.
- do této směsi přidáme nastrouhanou mrkev a směs pořádně promícháme
- hotovou smě vlijeme do vymazané formy a pečeme cca 35 min. při 180 st. C
Mrkvový koláč je velmi jednoduchý a krásně vláčný. Tento koláč z mrkve jsem trochu poupravila dle dříve připravovaného „koláče z řepy“ . Koláč z červené řepy měl totiž velký úspěch na wellness pobytu v Horní Lomné. Pak na přání děvčat z wellness pobytu jsem ho dala na webové stránky. Koláč z červené řepy drží první místo ve vyhledávání na tomto webu. Patří opravdu do nejvyhledávanějšího receptu.