Opět jsem dala na testování nového receptu a vyzkoušení zvláštních, podzimních kombinací, tentokráte kombinace hovězího, dýně a špenátu. Tentokráte jsem sáhla po receptu „Marcela Ihnačáka“ z časopisu Lídl. Oběd se povedl, chuť zajímavá, vyrovnaná a bez přílohy brambor anebo rýže či něčeho podobného. Vyzkoušejte a uvidíte.
Suroviny:
- 2 hovězí steaky
- 1/2 dýně hokaido
- mořská sůl
- černý pepř
- čerstvý tymián
- rýžový olej
- 8 stroužků česneku
- 1 citrón (šťáva i kůra)
- 2 lžíce másla
- 125 g špenátu (mražený granule)
Postup:
Omytou, neoloupanou dýni nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme, posypeme tymiánem, pokapeme rýžovým olejem, přidáme 6 ks stroužků česneku ve slupce, promícháme a pečeme v troubě na cca 200 st. C asi 30 minut.
Pak si připravíme dresing: v hmoždíři rozdrtíme 14 hrst tymiánových lístků, 1 nahrubo nasekaný česnek a nastrouhanou citrónovou kůru. Osolíme, opepříme a postupně přiléváme rýžový olej. Na závěr dochutíme pár kapkami citrónové šťávy.
Omyté a osušené steaky osolíme, opepříme a pokapeme rýžovým olejem. Opečeme je v rozpálené pánvi s rýžovým olejem z obou stran dozlatova. Pak stáhneme z ohně, přidáme 1 lžici másla a citrónovou šťávu. Přikryjeme je alobalem a necháme 3-5 minut odpočinout. Před servírováním steak nakrájíme na tenké plátky, osolíme a opepříme.
Poslední krok připravíme špenát: 1 stroužek česneku nasekáme nahrubo, přidáme 1 lžíci másla a česnek orestujeme dozlatova. Pak na pánev vložíme kostky mraženého špenátu, osolíme, opepříme a necháme špenát rozpustit a restovat s máslem.
Nakonec steak servírujeme s pečenou dýní, špenátem a pokapeme tymiánovo-citrónovým dresingem. Zajímavá kombinace a dobrý tip.