Suroviny (2 porce):
- 100 g šmakoun bílý
- 1 větší cibule
- 5 g másla
- 80 ml tatarské omáčky
- 1 lžíce bílého jogurtu
- 1 lžička hrubozrné hořčice (se semínky)
- koření gyros
- pepř
- 3 plátky eidamu
Postup:
Šmakoun nakrájíme na plátky a cibuli na půlkolečka. Do máslem vymazané menší zapékací mísy (dávám do ultra plus 2l- tupperware) vložíme kolečka cibule poté šmakounu, které okořeníme gyrosem a pepřem, opět poklademe kolečky červené cibule, zase dáme šmakoun -(nahoře bude šmakoun). Vše zalijeme tatarskou omáčkou smíchanou s jogurtem, hořčicí a nakonec poklademe plátky sýru. Pečeme v troubě cca 20minut. Pak pokličku sundáme a chvíli pečeme až sýr zrůžoví.
Doporučení:
můžete tatarskou omáčku light vynechat úplně, přidat místo ní více bílého jogurtu a čerstvých nebo sušených bylinek.
Podáváme s bulgurem, nebo basmati rýži nebo brambory či jen se zeleninovým salátem dle libosti.
[…] době jsem si připravila oběd s náhradou masa a s jinou přílohou, neboť na mých stránkách recept ze šmakounu již je, ale jiný – čistý s kořením a bulgurem. Tentokráte jsem šla do šmakounu […]